Iedereen die een beetje bezig is met planten kent wel de Ceropegia woodii, oftewel Chinees lantaarnplantje. Het geslacht Ceropegia bevat echter meer als 180 soorten, waarvan er ook meerdere geschikt zijn als kamerplant. De Lantaarnplanten zijn grofweg op te delen in 2 groepen: de dunne hangende stengels zoals bij de woodii, en de planten die wat minder bekend zijn met opgaande vlezige stengels. Ceropegia sandersonii bevindt zich in deze laatste groep.
De plant is afkomstig uit het zuiden van Afrika en werd ontdekt door John Sanderson in 1867. Je kunt de plant herkennen aan zijn lange, konkelende stengels met her en der dikke succulente bladeren. Ook vormt de plant regelmatig groen-witte parachute bloemen waarvan het patroon een beetje panter-achtig is. De bloemen ruiken ook heel lekker! Deze geur is bedoeld om vliegjes aan te trekken. In de bloembuis bevinden zich echter speciale cellen die een olie afscheiden, en in combinatie met haartjes wordt de vlieg steeds verder de bloem binnen geleid. Pas nadat de bloem na een aantal dagen begint uit te boeien kan de vlieg er weer uit, maar tegen die tijd is ze helemaal bedekt met stuifmeelpollen waarmee ze de volgende bloem weer kan bevruchten.

Over het algemeen is dit een zeer makkelijke plant. Geef hem zeker niet teveel water, enkel als de aarde droog aanvoelt. Bij teveel water wat niet weg kan zullen de wortels gaan rotten. Plaats de plant dan ook altijd in een pot met een gat onderin, zodat het water weg kan lopen. Voel voor elke gietbeurt of dat de aarde niet nog vochtig.
De Lantaarnplant heeft graag een lichte plek, maar houdt niet van direct zonlicht. Een raam op het westen of oosten is ideaal, maar bij ons thuis doet hij het prima voor een raam op het noorden. Het kan zijn dat je plant langer en uitbundiger bloeit en sneller groeit bij meer licht.
De plant klimt graag, en kan meterslang worden. Mijn exemplaar bestaat uit 1 enkele stengel, van wel meer dan 3 meter lang! Nu heb ik de plant in een hangpot tussen de andere hangplanten aan een balk gehangen, waarbij ik de stengel om de balk heb gedraaid. De plant draait zelf ook graag om van alles heen, zoals bijvoorbeeld stengels en bladeren van andere planten. Mijn Lantaarnplant heeft al veel bloemen gemaakt, die na een tijdje verschrompelen en afvallen.
Het is door zijn onbekendheid misschien wat lastiger om deze plant in de gemiddelde plantenwinkel te vinden, maar het is zeker niet een heel zeldzame plant. Het kweken van de plant gebeurt gewoon hier in Nederland, via stekken. Van stekje tot plant duurt het zo’n 14 maanden totdat de plant verkocht kan worden, wat dus best lang is! Er word het hele jaar door gestekt, onder de gunstige omstandigheden in de kas, maar hierbij is ook veel uitval. Als de plant de moeilijke eerste fase door is, wordt hij aan een houten rek gewonden waar hij verder rond groeit. Zo komt hij dan in de winkel, maar je kunt dit rekje ook prima verwijderen en hem laten opklimmen tegen wat dan ook.